História belgickej čokolády sa začala v roku 1857, keď Jean Neuhaus so svojím nevlastným bratom dostali nápad predávať v lekárni čokoládu. Tento "liek" objavili Aztékovia, a hoci mal pôvodne horkú a korenistú chuť, Európania verili, že im aj sladká verzia tejto medicíny pomôže pri bolestiach hlavy a depresii. A keďže mala nová medicína veľký úspech, založili si bratia koncesiu. O pár rokov neskôr potom syn Jeana Neuhausa vymyslel technológiu na výrobu čokolády a chutnému produktu dal názov pralinka. Mnohí znalci prisudzujú jedinečnú chuť belgickej čokolády zrnkám kakaa, pochádzajúcim z Konga, ktoré bolo belgickou kolóniou. Aj vďaka nej je dnes Belgicko skutočnou čokoládovou veľmocou. Belgickou špecialitou je, že si ju môžete kúpiť aj v malých pekárničkách. Pripravte sa však – chutné pralinky, vyrobené podľa tajných receptúr rodinných čokoládovní, nie sú lacné. No málokto odolá chutnému pokušeniu, ktoré sa v ústach rozplynie a ešte niekoľko minút potom máte pocit sladkej blaženosti...